Hoe steek ik een kolen barbecue aan?

Als je gaat barbecueën, is het belangrijk dat je er wel de tijd voor neemt. Even snel de barbecue aandoen, is geen aanrader. De vraag hoe je de barbecue aankrijgt, klinkt zo simpel en soms is het antwoord ook simpel, bij een gasbarbecue bijvoorbeeld!

Maar vooral bij het aanmaken van een houtskool barbecue is het soms een leuke klus om de kolen zo goed en snel mogelijk warm te krijgen. Want tsja, dat vlees staat er tenslotte niet ter decoratie.

Houtskool barbecue aanmaken met een starter

Wil jij je barbecue binnen 30 minuten klaar hebben voor gebruik? Gebruik dan een kolenstarter / brikettenstarter. Een handig item om het klaarmaken van je barbecue te versnellen met toch wel 15 minuten.

Hoe gebruik ik een kolenstarter?

Je barbecue heeft 2 roosters, een onder in en een voor het vlees. Leg een paar aanmaakblokjes op het laagste rooster en steek deze aan.
Vul vervolgens de starter met houtskool of briketten en zet de starter over de brandende aanmaakblokjes. 

Laat dit even staan en keer de starter om wanneer het houtskool of briketten warm zijn.

Houtskool of briketten voor de barbecue?

Je hebt de keuze tussen houtskool (de zwartere kleine stukjes) en briketten (grotere blokken). Maar wat moet je nou gebruiken?

Wil je de barbecue snel warm hebben? Overweeg dan om houtskool te gebruiken. Dit bereikt namelijk sneller een hoge temperatuur dan briketten. Je voelt het al aankomen: houtskool koelt ook sneller af.

Als je iets langer wilt genieten van de barbecue dan kun je kiezen om houtskool te combineren met briketten. De houtskool zorgt er voor dat het snel warm is en de briketten zorgen ervoor dat je langer door kunt grillen.

Kies voor gemak!

Wil je geen gedoe met kolen of briketten? Kies dan voor gemak en bestel dan een barbecuepakket via onze webshop. Deze is altijd inclusief gasbarbecue.

Arnoud van Guilik

Barbecue aanmaken zonder starter

Ook dat is natuurlijk een optie. Je verdeelt dan het aanmaakmiddel tussen de kolen en/of briketten.

Je kunt er voor kiezen om de deksel er op te doen, maar dan moet deze wel voorzien zijn van ventilatiegaten. Zuurstof is tenslotte 1 van de 3 benodigdheden voor brand 🙂 Maak je de bbq aan zonder starter? Ga dan uit van ongeveer 45 minuten.

Welke aanmaakblokjes moet ik gebruiken?

Ook de aanmaakmiddelen zijn er in verschillende soorten.

Allereerst de aanmaakblokjes: deze heb je in een witte en een bruine variant. De witte blokjes zijn er ook in 2 varianten: 1 voor de open haard en 1 voor de barbecue. Degene die bedoeld zijn voor de open haard hebben petroleum als basis. Wanneer je deze aansteekt, ruik je erg goed en dat gaat ook in je eten zitten. Er zijn ook witte blokjes speciaal voor de barbecue. Deze zijn geurloos. De bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperst hout/karton en branden ook prima.

Maar je hebt ook houtkrullen, ook wel aanmaakwokkels genoemd. Dit zijn lange, opgerolde houtvezels die voorzien zijn van hars of parafine. Ook deze branden goed.

Veiligheid bij het barbecueën

Het belangrijkste: veiligheid. Zorg er voor dat jij en anderen geen gevaar lopen met barbecueën. Hierbij een aantal tips:

#1. Gebruik geen chemische stoffen

Ga niet aan de haal met brandbare, chemische stoffen, zoals spiritus. Het lijkt zo leuk en super snel, maar is erg gevaarlijk en ongezond.

#2. Stabiele ondergrond

Voor je bezig gaat met vuur: zorg dat de barbecue op een stabiele en vlakke ondergrond staat.

#3. Ruimte

Zorg dat je ruimte om en boven de barbecue hebt. Het zou zonde zijn als de carport of de schutting in vlammen opgaat.

#4. Kijk uit voor de vingers!

Gebruik lange lucifers of een lange aansteker, zodat je zelf je vingers niet brandt.

#5. Eet niet teveel brood

Als je trek hebt, is het heel erg verleidelijk om eens flink enthousiast aan het (stok)brood te beginnen. Erg lekker natuurlijk, maar zonde voor de trek! Afhankelijk van het soort brood, vult het namelijk heel erg. En het zou toch zonde zijn als je al super snel vol zit als de tafel vol staat met andere lekkernijen.

#6. Gebruik een waaier of heb geduld

Ga niet blazen in het vuur, dit zorgt voor veel vonkjes.

#7. Blusmiddel

Zet een emmer zand of water naast je barbecue. Mocht het misgaan, dan doof je het vuur snel met het zand of water.

#8. Gloeiende gloeiende

Als je het dessert al lang en breed op hebt, gloeien de kolen nog een lange tijd na. Mocht het nodig zijn, dan kun je zand gebruiken om het echt te doven.

#9. Adem in.....

Heb geduld en neem de tijd!

Kies jij liever voor gemak?

Bekijk dan onze barbecueproducten! Bestel je een van deze dan hoef je niet te wachten tot ie warm is, want bij ons krijg je er een gasbarbecue bij 😉

Heb jij nog tips voor het aansteken van de barbecue?