Waar ben je naar op zoek?

10 tips voor het organiseren van een buurtfeest

Op 23 september 2023 is het weer zo ver: de nationale burendag. Deze dag wint steeds meer aan populariteit en wordt vaak aangepakt om eens bij elkaar te komen.

Organiseer jij die dag samen met jouw buurt een buurtfeest of een activiteit? Of wellicht een buurtbarbecue? Weet jij waar je moet beginnen met de organisatie? Wij helpen je graag op weg bij het organiseren van een buurtfeest.

Tips voor een buurtfeest of buurtbarbecue

#1. Alleen of samen?

Ga je de hele organisatie in je eentje doen? Of ga je voor het principe: vele handen maken licht werk? Als dat laatste het geval is, ga dan opzoek naar buren of buurtgenoten die net zo enthousiast zijn als jij. Je kunt dan de taken verdelen en samen bedenken wat je gaat doen.

Burgers draaien op de barbecue

#2. Brainstorm

Wat willen jullie organiseren? Een activiteit? Gaan jullie bijvoorbeeld de speeltuin opknappen, de bloembakken in de buurt eens even aanpakken of wordt het een buurtbarbecue? En welke locatie is dan geschikt? De grote parkeerplaats? Of toch gewoon voor het huis, op straat?

#3. Uitnodigingen

Maak leuke uitnodigingen waarin je aangeeft wat de bedoeling is. Moeten mensen hun eigen stoelen meenemen? Wat is er geregeld? Geef een datum op voor wanneer mensen zich aangemeld moeten hebben, zodat je gericht aan de slag kunt en offertes kunt opvragen.

Vermeld ook alvast een bedrag op de uitnodiging, zodat de genodigde weet waar hij/zij aan toe is. En nodig uiteraard alle buren uit! Organiseer je een buurtbarbecue? Zorg dan ook dat je het aantal vegetariërs en eventuele allergieën inventariseert.

Handig: maak een soort afknip/afscheurstrookje dat alleen maar ingeleverd hoeft te worden. Dan kan de uitnodiging op de koelkast. Een leuke tool om uitnodigingen mee te maken is Canva.

#4. Houd rekening met kinderen

Het kan bijna niet anders of er wonen ook kinderen in jouw buurt. Houd rekening met jonge buurtgenoten en zorg dat ook zij iets te doen hebben. Is het warm weer? Overweeg dan bijvoorbeeld om een zwembadje neer te zetten. Een voetbal, stoepkrijt of een tennisspel doen het altijd goed.

Houd ook rekening met eten en drinken voor kinderen. Zij zullen eerder klaar zijn dan de volwassenen en niet alles lusten 🙂

Springkussen
Slagerij van Guilik

Hoeveel vlees per persoon heb ik nodig voor een buurtbarbecue?

Wij houden meestal 400 gram per persoon aan. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat er nog meer op tafel staat. Wanneer er ook vis, salades of veel andere gerechten op tafel staan dan is 400 gram aan de ruime kant.

#5. Moet je iets met de gemeente?

Dat ligt eraan hoe groot het buurtfeest wordt en of je bijvoorbeeld een straat afgesloten wilt hebben. Zorg dat je uitzoekt of je nog iets moet doen. Bij de meeste gemeentes is het aanmelden van een buurtfeest wel verplicht.

#6. Eten en drinken

Daarin zijn veel keuzes mogelijk! Ga je voor hapjes of voor een complete barbecue? En neemt iedereen iets mee of regelt de organisatie alles?

Een gevulde partypan aangevuld met maaltijd dishes is bijvoorbeeld een prima optie als je geen zin hebt in een uitgebreide buurtbarbecue.

Ga je wel voor een buurtbarbecue met alles erop en eraan? Dan kun je ervoor kiezen om alles te laten verzorgen, van drinken tot vlees en zelfs de tent, stoelen en tafels. Heb je veel eten/drinken dat koud moet staan? Overweeg dan een koelaanhanger.

Heb je jouw activiteit al aangemeld?

Vlaggetjes versiering

#7. Aankleding buurtfeest of buurtbarbecue

Ga je voor muziek? En decoratie? Met spullen die je zelf en de buren in huis hebben, kom je vaak al een heel eind. Denk bijvoorbeeld aan de kerstverlichting, hiermee creëer je al een leuke sfeer. Maar ook een vlaggetjeslijn kan goed gebruikt worden als aankleding.

En anders hebben we altijd nog de welbekende Duitse discountwinkel waar je voor weinig geld decoratie kunt kopen. Heb je ook muziek aan? Zet dit dan op een normaal volume en niet op standje aso.

#8. Herinneringen

Ook hier geldt weer, net zoals bij ieder feestje, leg de momenten vast! De meeste mensen hebben wel een smartphone op zak waarmee je tegenwoordig goede foto’s kunt maken. Een leuke herinnering voor later. De foto’s zijn gemakkelijk te delen in bijvoorbeeld een WhatsApp groep.

#9. Opbouwen / afbreken / schoonmaken

Bedenk goed of je hulp nodig hebt met het opbouwen en/of afbreken van jullie activiteit, buurtfeest of buurtbarbecue. Spreek van tevoren af wie wanneer komt helpen, om zo scheve gezichten en frustraties te voorkomen. Wat de schoonmaak betreft: zet op de dag zelf her en der prullenbakken neer of emmers met vuilniszakken. Dat scheelt altijd al iets opruimen de volgende dag 🙂

#10. Geniet

Ook hier geldt: Geniet! Maak plezier, klets met elkaar en leer je buren kennen. Betrek ook eventuele nieuwe buren in de gesprekken en zorg dat zij blij zijn dat ze in deze buurt zijn komen wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Drankenpakket Totaal

Het All-in Drankenpakket is € 15,- per persoon. Hiervoor krijgt u een ruime hoeveelheid drinken aangeleverd waarvan u onbeperkt gebruik mag maken tijdens uw barbecue of buffet. Alle ongeopende producten en statiegeld artikelen moeten retour. Voor € 15,- bent u dus geheel ontzorgd. We leveren voldoende drinken aan voor minimaal 3 uur. Heeft u meer nodig dan kunnen we dit overleg bijleveren.

Alles wordt gekoeld aangeleverd. Wilt u alles makkelijk koel houden: Huur een koelaanhanger of huur een koelkast!

Wij leveren hierbij voldoende glaswerk, bestaande uit frisdrank-, wijn- en Heineken bierglazen. En wij doen de afwas voor u!

Tegen een meerprijs van € 2,50 per persoon kan u Heineken bier van de tap krijgen! U krijgt een complete tap met toebehoren geleverd met daarbij natuurlijk voldoende Heineken fusten van 20 liter. Ook hier geldt, alles (gebruikt en niet gebruikt) gaat retour.

VANAF 20 PERSONEN EN ALLEEN IN COMBINATIE MET EEN BUFFET, BBQ OF UITGEBREIDE HAPJES