Ook voor grote feesten en partijen
Snelle levering aan huis
Hoge kwaliteit vlees
Zodra het mooi weer is gaan we weer de kamado aansteken. Want er gaat niets boven een avondje barbecueën op je kamado. De geur van de smeulende houtskool, het sissen van een mooi stuk vlees op het rooster… dat is pas genieten. Maar hoe steek je de kamado eigenlijk goed aan? Zeker als je ‘m net nieuw hebt, kan het even zoeken zijn.
Wij helpen je op weg! In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je jouw kamado aansteekt , zonder stress en zonder gedoe. En natuurlijk vertellen we je ook graag wat je erop kunt leggen. Want zeg nou zelf: een goed stuk vlees van Slagerij van Guilik maakt het feest pas écht compleet.
Voordat je de kamado gaat aansteken en het vuur opstookt, is het handig om even klaar te zetten wat je nodig hebt. Met deze basics begin je goed én veilig aan je kamado-avontuur:
Ruik je een chemisch luchtje? Dan heb je waarschijnlijk iets gebruikt dat niet thuishoort bij een kamado.
Ga voor puur en je proeft het verschil!
Open zowel het onderste luchtrooster (de schuif onderaan) als het bovenste luchtschuifje. Zo krijgt je kamado genoeg zuurstof om het vuur op gang te brengen.
Leg een mooie hoeveelheid houtskool in het midden van de firebox. Geen briketten dus, maar echte houtskool. Maak er een soort ‘vulkaan’ van, met een holletje in het midden.
Stop één of twee aanmaakwokkels of -blokjes in het midden van je houtskoolbergje. Steek ze aan en laat ze rustig hun werk doen. Even niks doen, gewoon kijken hoe het smeult 😊
Laat het deksel van de kamado nog even open terwijl de kolen op gang komen. Na zo’n 10 minuten begint het houtskool goed te gloeien.
Is de houtskool goed aan het gloeien? Sluit dan het deksel en laat de kamado langzaam op temperatuur komen. Houd de luchttoevoer nog open tot je de gewenste temperatuur bereikt hebt.
Wil je op lage temperatuur garen (zoals bij pulled pork), dan hou je de luchttoevoer beperkt. Voor een stevige steak op hoog vuur mag alles lekker open.
Ook de doorgewinterde BBQ-held maakt weleens een foutje. Maar als je deze valkuilen weet te vermijden, ben je al halverwege een geslaagde sessie!
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor een mooi stuk vlees: eerst op kamertemperatuur laten komen, dan pas op de grill.
Is je kamado op temperatuur? Dan is het tijd voor het echte werk. Leg dat vlees maar op het rooster en laat de magie beginnen!
Of je nu kiest voor een perfect gemarineerde speklap, een malse ribeye of een langzaam gegaarde pulled pork, op een kamado komt elk stuk vlees helemaal tot z’n recht. De gelijkmatige warmte, de rooksmaak, de controle over de temperatuur… het is alsof je een buitenkeuken met superkrachten hebt.
Kom gerust langs of bestel online, dan zorgen wij dat jij het vuur aan de schenen kunt leggen!
Een kamado aansteken is helemaal niet moeilijk, als je maar weet hoe. Met een beetje aandacht en goede voorbereiding maak je er in no-time een feestje van. En geloof ons: zodra de eerste rookpluimpjes opstijgen en het vlees begint te sissen, weet je precies waarom je hieraan begonnen bent.
Heb je vragen over je kamado, wil je tips voor de perfecte bereiding of ben je op zoek naar vlees dat echt iets toevoegt? Bij Slagerij van Guilik denken we graag met je mee. Loop eens binnen, bel ons of kijk rustig rond op onze website. We helpen je met plezier verder.
Kom gerust langs of bestel online, dan zorgen wij dat jij het vuur aan de schenen kunt leggen!
Gemiddeld duurt het 15 tot 30 minuten voordat je kamado op temperatuur is, afhankelijk van hoeveel houtskool je gebruikt en hoe hoog je de temperatuur wilt hebben. Voor low & slow kun je al eerder aan de slag, voor een pizza op 300°C moet je iets langer wachten.
Gebruik altijd echte harde houtskool, geen briketten. Houtskool van eiken, beuk of acacia brandt langer, geeft minder as en zorgt voor die typische BBQ-smaak. Briketten zijn goedkoper, maar niet geschikt voor de kamado vanwege de bindmiddelen en rookontwikkeling.
Nee, liever niet! Aanmaakvloeistof geeft een chemische smaak aan je eten en is bovendien niet goed voor je kamado. Gebruik liever geurloze aanmaakwokkels of een elektrische aansteker zoals een looftlighter.
Dit komt vaak door:
Als je vlammen ziet én de kolen gloeien oranje, ben je op de goede weg. Laat ze nog even doorgloeien (zonder deksel) tot je een stabiel gloedbed hebt. Daarna kun je het deksel sluiten en de temperatuur opbouwen.
Dat hangt af van wat je maakt:
Bij twijfel: vraag het gewoon even bij Slagerij van Guilik. We geven je graag persoonlijk advies bij het vlees dat je kiest.
Heb je nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op!
Je kamado aansteken is stap één. Wat erop komt? Dat regelen wij. Want écht genieten doe je met het juiste vlees.
Vers van de slager, precies goed gemarineerd of puur natuur. Jij kiest, wij maken het lekker.
Drankenpakket Totaal
Het All-in Drankenpakket is € 15,- per persoon. Hiervoor krijgt u een ruime hoeveelheid drinken aangeleverd waarvan u onbeperkt gebruik mag maken tijdens uw barbecue of buffet. Alle ongeopende producten en statiegeld artikelen moeten retour. Voor € 15,- bent u dus geheel ontzorgd. We leveren voldoende drinken aan voor minimaal 3 uur. Heeft u meer nodig dan kunnen we dit overleg bijleveren.
Alles wordt gekoeld aangeleverd. Wilt u alles makkelijk koel houden: Huur een koelaanhanger of huur een koelkast!
Wij leveren hierbij voldoende glaswerk, bestaande uit frisdrank-, wijn- en Heineken bierglazen. En wij doen de afwas voor u!
Tegen een meerprijs van € 2,50 per persoon kan u Heineken bier van de tap krijgen! U krijgt een complete tap met toebehoren geleverd met daarbij natuurlijk voldoende Heineken fusten van 20 liter. Ook hier geldt, alles (gebruikt en niet gebruikt) gaat retour.
VANAF 20 PERSONEN EN ALLEEN IN COMBINATIE MET EEN BUFFET, BBQ OF UITGEBREIDE HAPJES