Waar ben je naar op zoek?

Hoe bak ik het perfecte biefstuk?

In de zomer staat de barbecue bij veel huishoudens regelmatig aan. Maar ook een winterbarbecue heeft zo zijn charmes.

Met een vuurkorf, marshmallows en warme choco met slagroom erbij kan jouw winterbarbecue al snel niet meer stuk!

En als je dan gaat barbecueën (in de zomer of winter), dan kan een heerlijk biefstukje natuurlijk niet ontbreken.

Het ‘goed’ bakken van een biefstuk is helemaal niet zo moeilijk. En met een goed stuk kwaliteitsvlees van de slager kun jij jouw biefstuk bakken zoals jij hem het lekkerst vind.

We geven je 5 tips voor de perfecte biefstuk!

Aanmaken barbecue

Maar eerst .... de voorbereiding!

Voor we starten met de bereiding van het vlees is het handig om naast de BBQ je kookgereedschap klaar te leggen.

Ook is het belangrijk om met een schone BBQ te werken. Dit is belangrijk vanuit hygiënisch oogpunt, maar het voorkomt ook dat vlees blijft plakken.

Kies je ervoor om de biefstuk te kruiden, doe dit dan ongeveer 30 minuten voordat het vlees op de BBQ gaat. Smeer het biefstuk in met olijfolie en daarna met peper en zout.

Je kunt ook heerlijk experimenteren met verschillende (verse) kruiden.

Dan gaan we nu barbecueën!

Tip 1. Laat jouw biefstuk op kamertemperatuur komen

Je krijgt de best gegaarde biefstuk als je deze een half uurtje tot een uurtje van te voren al uit de koelkast haalt.

Haal jouw biefstuk (indien nodig) uit de verpakking en leg deze afgedekt ergens neer, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

De dampen zullen op de biefstuk blijven zitten. Dep het vlees daarom goed droog, voordat je gaat beginnen met bakken. Jouw biefstuk krijgt zo een mooie bruine kleur tijdens het garen!

Tip 2. Zout en peper

Doe, voordat je gaat bakken, een beetje zout over je biefstuk. Niet teveel, niet te weinig. Het zout trekt zo tijdens het garen lekker in het vlees en zorgt voor een fijne smaak. Ben je ook fan van peper? Bestrooi de biefstuk pas met peper na het garen. De peper kan namelijk verbranden.

biefstuk barbecue

Tip 3. Bak de biefstuk

Rooster iedere zijkant van de biefstuk 2 minuten gaar of totdat ze lekker dichtgeschroeid zijn. Dat laatste is belangrijk. Gebruik voor het draaien van het biefstuk een tang en ga niet prikken in de biefstuk.

De sappen lekken dan uit het vlees. En juist die geven de biefstuk zijn heerlijke smaak. Voor de extra smaaksensatie kan je tijdens het bakken nog een klontje boter op de biefstuk leggen.

Heb jij een gasbarbecue? Of wil je de biefstuk liever bereiden in een pannetje? Let dan bij het bakken op dat je pan heet genoeg is.

Dit is het geval als boter niet meer schuimt of verkleurt. Alleen als de pan heet genoeg is, kun je de biefstuk goed garen.

Tip 4. Rare, medium of doorbakken?

Hoe heb jij jouw biefstuk het liefst? Dat bepaalt namelijk de gaartijd van jouw biefstuk. Een ‘rare’ gebakken biefstuk is vaak in 2 minuten wel klaar.

Maar bij een super dik biefstuk gaat dit natuurlijk niet op! Dan gaat het om ‘gevoel’. Dan geldt:

Let wel op! Dit is wel voor de echte barbecue masters. Het vraagt namelijk wel echt om een vuurvaste hand!

Tip 5. Rusten

Leg de biefstuk aan de zijkant van de BBQ. Laat het vlees daar nog even rusten (nagaren). Eventueel in aluminiumfolie wikkelen. Zo komen de sappen echt tot zijn recht!

Laat wel een opening voor het stoom. Snijd het vlees niet gelijk, want dan gaan de sappen verloren.

Wil je het vlees iets meer doorbakken hebben, dan kun je het nog even terugleggen op de BBQ. Over het algemeen geldt: hoe roder het vlees aan de binnenkant, hoe malser het vlees!

Met onze tips moet het je zeker lukken om een heerlijke biefstuk op tafel te zetten.

En ben je nou niet zo’n barbecue fanaat, dan kun je de biefstuk gewoon in een pannetje bereiden op het gasfornuis.

De stappen zijn dan namelijk vrijwel hetzelfde 😉

barbecue in apeldoorn

Welke temperatuur hoort bij een perfecte biefstuk van de BBQ?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten barbecues. Als richtlijn kunnen de volgende temperaturen aangehouden worden:

barbecuepakket van de slager

Hoeveel gram biefstuk per persoon?

Altijd een lastige vraag, want de ene persoon eet veel meer dan de ander. Gemiddeld eet een volwassen persoon tijdens een BBQ ongeveer 550 gram.

Dit is stokbrood, salades, sauzen en vlees bij elkaar.

Dus je kunt ongeveer rekenen met 400 gram vlees per persoon tijdens een BBQ. Voor een lekker stukje biefstuk tijdens de BBQ kun je uitgaan van ongeveer 100-150 gram vlees per persoon.

Maar het blijft altijd lastig hoeveel een persoon eet. Voor de zekerheid kun je natuurlijk altijd wat extra vlees halen.

Je kunt het vlees altijd nog in de diepvries leggen. Belangrijk is dan wel dat het vlees nog in de originele, dichte verpakking zit.

Welke groente past heerlijk bij een biefstuk van de BBQ?

De meeste groenten kunnen ook heerlijk op de BBQ. En passen goed bij een perfect stukje biefstuk van de BBQ. Aangezien we tegenwoordig in ieder seizoen kunnen barbecueën is het leuk om de groenten aan te passen aan het seizoen.

In de winter kun je denken aan knolselderij, spruiten, pastinaak, pompoen, prei, rode kool, paddenstoelen, schorseneren, savooikool en wortelen. Lekker verwerken in een salade of op de grill.

In de zomer is wat groenten betreft al net zoveel mogelijk. Kijk maar eens rond op internet en je vindt er heerlijke recepten. Zelfs verschillende soorten fruit kunnen op de BBQ.

Als je groente op de BBQ gaat leggen is het belangrijk dat de groente schoon en droog is. Smeer de groente in met olijfolie en eventueel wat zout. Dat laatste is niet altijd nodig. Als de groenten goed gaar zijn, dan smaken de ze ook zonder zout en saus heerlijk.

Sausje erbij?

Een sausje bij het eten is niet meer weg te denken. En als zeker niet bij een BBQ. Saus kan gebruikt worden als marinade, kruiden of als topping voor vlees.

Maar een sausje is niet altijd nodig. Als het vlees goed gaar is en je hebt heerlijke groente op de grill gehad.

De sappen uit het vlees en de groenten is dan een heerlijke topping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Drankenpakket Totaal

Het All-in Drankenpakket is € 15,- per persoon. Hiervoor krijgt u een ruime hoeveelheid drinken aangeleverd waarvan u onbeperkt gebruik mag maken tijdens uw barbecue of buffet. Alle ongeopende producten en statiegeld artikelen moeten retour. Voor € 15,- bent u dus geheel ontzorgd. We leveren voldoende drinken aan voor minimaal 3 uur. Heeft u meer nodig dan kunnen we dit overleg bijleveren.

Alles wordt gekoeld aangeleverd. Wilt u alles makkelijk koel houden: Huur een koelaanhanger of huur een koelkast!

Wij leveren hierbij voldoende glaswerk, bestaande uit frisdrank-, wijn- en Heineken bierglazen. En wij doen de afwas voor u!

Tegen een meerprijs van € 2,50 per persoon kan u Heineken bier van de tap krijgen! U krijgt een complete tap met toebehoren geleverd met daarbij natuurlijk voldoende Heineken fusten van 20 liter. Ook hier geldt, alles (gebruikt en niet gebruikt) gaat retour.

VANAF 20 PERSONEN EN ALLEEN IN COMBINATIE MET EEN BUFFET, BBQ OF UITGEBREIDE HAPJES