Waar ben je naar op zoek?

Hoe kan ik veilig barbecueën?

Het duurde even maar eindelijk komen de eerste zonnestralen tevoorschijn. Het is lente in Nederland! En zodra we de zon zien, weten we niet hoe snel we de bbq uit de schuur moeten halen! Even al dat stof van de BBQ afvegen en aansteken die hap.

Heerlijk in de achtertuin met z’n allen (nou ja gezien de situatie, nu even niet) en genieten van al dat lekkers op tafel. Vlees, vis, stokbrood en overheerlijke salades. Loopt het water je al in de mond?

Helaas gaat het ook wel eens flink mis met de BBQ. Iemand brandt zich aan de BBQ of er ontstaat een kleine brand of erger… Het is daarom erg belangrijk om veilig te barbecueën.

Wij geven je graag een paar tips om de veiligheid van jou en jouw gast te waarborgen!

# 1 Een barbecue is voor buiten, NIET voor binnen!

Met goed weer komt het waarschijnlijk niet in je op om de barbecue binnen te plaatsen. Maar, dit is anders als de regen ineens met bakken uit de lucht komt vallen.

Laat ook in dat geval de barbecue buiten staan! Een barbecue in huis kan namelijk zorgen voor levensgevaarlijke situaties door de hoge concentratie koolmonoxide die in huis blijft hangen. Deze rook is erg giftig voor mensen.

Aanmaken barbecue

# 2 Plaats de BBQ op een vlakke ondergrond

Zorg ervoor dat de BBQ niet heen en weer kan schuiven en dus niet om kan vallen. Als de barbecue omvalt kan er brand ontstaan en dat wil je natuurlijk niet.

Je kunt de kans op een brand zelf natuurlijk ook verkleinen 🙂

Zorg dat de BBQ uit de buurt staat van brandbare materialen als bijvoorbeeld takken met bladeren, schuttingen, partytenten, tuinmeubelen etc.

Heb je de BBQ aangestoken? Verplaats hem dan vanaf dat moment NIET meer!

# 3 Let op met kinderen en huisdieren

Kinderen en huisdieren hebben toch wel één grote overeenkomst: ze zijn erg nieuwsgierig en gaan vaak op ontdekkingstocht. En ja, zo’n ding met vuur erin is natuurlijk reuze interessant. Maar is tegelijkertijd ook héél gevaarlijk.

Hij kan omvallen, er kunnen vonken uitspatten…. noem maar op. Je wilt er liever niet aan denken.

Houd kinderen en huisdieren daarom altijd uit de buurt van de BBQ.

Tip van Slagerij van Guilik

De veiligheid heeft natuurlijk niet alleen betrekking op vuur. Het gaat ook over bereiding van bijvoorbeeld vlees en groenten. Een slechte bereiding kan zorgen voor een vervelende pijn in je buik. Zorg dat je groenten gewassen zijn en plaats rauw vlees en vis nooit in dezelfde schaal. Haal daarnaast etenswaren in porties uit de koelkast. Je eet toch niet alles tegelijkertijd op en zo blijft alles lekker vers.

Slagerij van Guilik

# 4 Plaats de BBQ op een plekje uit de wind

Staat er een behoorlijk windje? Let dan goed op waar je de BBQ plaatst. Door de wind waaien er kooltjes uit de BBQ en die kunnen behoorlijke brandplekken veroorzaken. Zorg dus voor een plekje uit de wind met bijvoorbeeld een windscherm.

En als we nog even verder gaan op die vliegende vonkjes….

Wij snappen natuurlijk ook dat het mooie weer de tijd is om lekker met je blote body in te zon staan, maar houd je shirt tijdens het barbecueën aan. Zo kun je de kans op verwondingen verkleinen.

Let daarnaast ook goed op met kledingstukken van brandbaar materiaal.

Spiesjes-op-barbecue

# 5 Lekkere stukjes vlees aan de spies

Mmmm zo’n lekkere shaslickstick hoort er natuurlijk wel bij.

Zorg wel dat deze aan een houten spies zitten. Metalen spiesen worden ontzettend warm, waardoor je maar zo een brandwond of brandblaar kunt oplopen.

# 6 Gebruik aanmaakblokjes

Zorg altijd dat je de BBQ op een veilige manier aansteekt. Gebruik daarom voor het aanmaken van de BBQ aanmaakblokjes. Ga niet aan de slag met benzine of iets van spiritus. Hierdoor ontstaat er een enorme steekvlam!

# 7 Een emmertje met water

Je weet het natuurlijk nooit. Voor hetzelfde geld gaat er wel iets fout en breekt er toch een brand(je) uit. Zorg dan dat je een emmer of gieter met water bij de hand hebt, zodat je het vuur zo snel mogelijk kunt doven.

Wat als ik gebruik maak van een BBQ op gas of een elektrische BBQ?

Geen gedoe met al die kolen en dat gestink? Je kunt natuurlijk ook barbecueën op gas of met een electrische BBQ. Maar ook hierbij moet je goed opletten. Het is echt niet minder gevaarlijk.

# 1 Uit de buurt van water

Plaats de elektrische BBQ nooit in de buurt van een zwembad(je) of een vijver en pas op met een flinke regenbui. Water in combinatie met de electrische BBQ zorgt voor kortsluiting. En pas dus ook op met dat snoer he?!

Leg hem netjes over de grond, zodat niemand erover kan struikelen.

# 2 De gasfles

Als je gebruik maakt van een BBQ op gas, plaats dan de gasfles altijd rechtop, niet te ver van de BBQ. Check voor het gebruik ook even de datum. Als de fles over de datum is kan je hem niet meer gebruiken. Vergeet ook niet even de slang te checken.

Zie je geen scheurtjes of gaatjes? En niet geheel onbelangrijk: koppel de gasfles na het barbecueën goed af en draai hem weer ‘goed’ dicht!

Meer inspiratie? Lees onze overige blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Drankenpakket Totaal

Het All-in Drankenpakket is € 15,- per persoon. Hiervoor krijgt u een ruime hoeveelheid drinken aangeleverd waarvan u onbeperkt gebruik mag maken tijdens uw barbecue of buffet. Alle ongeopende producten en statiegeld artikelen moeten retour. Voor € 15,- bent u dus geheel ontzorgd. We leveren voldoende drinken aan voor minimaal 3 uur. Heeft u meer nodig dan kunnen we dit overleg bijleveren.

Alles wordt gekoeld aangeleverd. Wilt u alles makkelijk koel houden: Huur een koelaanhanger of huur een koelkast!

Wij leveren hierbij voldoende glaswerk, bestaande uit frisdrank-, wijn- en Heineken bierglazen. En wij doen de afwas voor u!

Tegen een meerprijs van € 2,50 per persoon kan u Heineken bier van de tap krijgen! U krijgt een complete tap met toebehoren geleverd met daarbij natuurlijk voldoende Heineken fusten van 20 liter. Ook hier geldt, alles (gebruikt en niet gebruikt) gaat retour.

VANAF 20 PERSONEN EN ALLEEN IN COMBINATIE MET EEN BUFFET, BBQ OF UITGEBREIDE HAPJES