Slagerij van Guilik

Waar ben je naar op zoek?

11 tips voor gourmetten

Voor je gevoel kan het niet Nederlandser tijdens de feestdagen: Gourmetten!

We kennen het allemaal wel. Gezellig met de familie of met vrienden aan een ruime tafel, vol met verschillende soorten vlees en groenten. Gourmetten staat garant voor een avond lang tafelen. Kinderen vermaken zich ook altijd uitstekend met de mini pannetjes!

Gourmetten

Wat heb ik nodig
voor gourmetten?​

Laten we beginnen met het meest essentiële: het gourmetstel. Zijn er genoeg pannetjes voor het aantal genodigden? En het meest belangrijke: werkt het gourmetstel nog?

Ook is het handig als je een grote tafel hebt of meerdere kleine tafels die je aan elkaar kunt zetten. Zo kun je iedereen een plekje geven aan tafel en alle spullen kwijt. Heb je genoeg stoelen of moet je er nog een aantal bij regelen?

Zo zijn er nog meer praktische zaken, zoals de stroomvoorziening van het gourmetstel. Kan de stekker rechtstreeks in de wandcontactdoos of heb je een verlengsnoer nodig?

Heb je er al over nagedacht wat je allemaal op tafel gaat zetten? Houd je het alleen bij vlees of ga je ook voor vis? En ga je zelf boodschappen doen of bestel je het bij de echte slager -dus bij ons ;)-?

Wat kun je nog meer op tafel zetten?​

Naast vlees, kun je nog veel meer op tafel zetten. Om te beginnen met vis! Gamba’s, een stukje zalm of een stukje witvis zijn eenvoudig te bereiden op de gourmet.

Voor de kinderen zijn er ook leuke opties, bijvoorbeeld pannenkoekenbeslag of een los geklopt ei. Kinderen vinden het vaak leuk om een eitje of pannenkoekjes te bakken in de mini pannetjes. Zolang er maar iets te smeren is.

Maar je kunt er ook voor kiezen om nog salades op tafel te zetten. Van scharreleisalade tot aan een rauwkostsalade.

En vergeet de sausjes niet! Sauzen als mayonaise, piri-pirisaus, cocktailsaus, knoflooksaus en honing-mosterd saus doen het altijd goed.

Hoeveel vlees per persoon heb ik nodig met gourmetten?

Wij houden 400 gram per persoon aan. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat er nog meer op tafel staat. Wanneer er ook vis, salades of veel andere gerechten op tafel staan dan is 400 gram aan de ruime kant.

Slagerij van Guilik
groente bij spareribs Slagerij van Guilik

Groente bij het gourmetten

Zoals hierboven al genoemd, kun je er voor kiezen om een rauwkostsalade op tafel te zetten. Maar vaak worden er ook diverse soorten gesneden groente geserveerd die je kunt opbakken. Denk aan ui, champignons en paprika bijvoorbeeld. Maar ook iets fris zoals komkommer of bleekselderij kan lekker zijn om van te snacken.

Wil je de groente een keer anders serveren? Dan kun je eenvoudig groentespiesjes maken met bijvoorbeeld paprika, champignons en courgette. Erg eenvoudig, maar een leuk gezicht op tafel.

Dessert bij het gourmetten

Veel mensen houden vaak nog wel een plekje over voor het dessert. Je kunt ook hierin variëren met kleine zoetigheden. Denk aan een klein bakje ijs, vers fruit of bijvoorbeeld soesjes.

Wij geven je graag nog een aantal tips!

Gezien jij het organiseert en de boodschappen mag doen, is het handig om eerst van te voren te checken of iedereen alles mag eten. Is er iemand met een allergie? Vraag dan wat hij/zij wel mag eten met de gourmet.

Bij iedere feestdag is er wel iets dat je kunt gebruiken als decoratie. Met Pasen kun je bijvoorbeeld pluche kuikentjes en paaseitjes gebruiken en met Kerst een paar kerstslingers of kerstballen. Of koop een bijpassend tafelkleed en servetten! Vaak is er voor weinig geld genoeg leuks te vinden bij een bekende discountwinkel.

Leg het gezellige moment vast en deel de foto’s in bijvoorbeeld een WhatsApp groep of via de mail. Zo heeft iedereen een leuke herinnering aan een gezellig moment.

Wat je ook kunt overwegen, is om een extra tafel neer te zetten waar je het eten op zet. Zo houd je de loop er in en kan men gemakkelijk even van plek wisselen.

Als je trek hebt, is het heel erg verleidelijk om eens flink enthousiast aan het (stok)brood te beginnen. Erg lekker natuurlijk, maar zonde voor de trek! Afhankelijk van het soort brood, vult het namelijk heel erg. En het zou toch zonde zijn als je al super snel vol zit als de tafel vol staat met andere lekkernijen.

Naast dat het veel ruimte in neemt, beperk je ook de verspilling van het eten. Een deel van het eten blijft gekoeld en heeft geen uren op tafel gestaan.

Het klinkt wellicht een beetje vreemd, maar het is zeker lekker! Denk aan ananas, om zelf een ‘hawaii burger’ te maken.

En wat denk je van banaan: even bakken en vervolgens serveren met een bolletje ijs!

De kans is aanwezig dat je eten over houdt. Als je onze vorige tip hebt opgevolgd, heb je wellicht nog een deel in de koelkast staan. Verdeel dit over je gasten, zo is iedereen weer blij en gaat er geen eten verloren.

Geen zin om het te verdelen? Vries het vlees of de vis dan in.

Lege pannetjes met nog wat olie of bakresten kunnen nog wel eens gaan walmen. Zo beperk je meteen de gourmetgeur en het brandgevaar.

Na het gourmetten blijft de geur meestal flink hangen. Zorg altijd dat je tijdens het gourmetten ook al ventileert. Er zijn veel verschillende tips als het gaat om het wegkrijgen van de geur. Van bakjes ammonia plaatsen ‘s nachts tot azijn in een pan op het vuur; iedereen heeft zijn eigen manier.

En dan nu de beste tip! Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan 🙂 Slagerij van Guilik heeft voor de feestdagen een speciaal gourmet arrangement samengesteld met diverse soorten vlees en gesneden groente. Zelfs de sausjes worden meegeleverd. Het enige wat u hoeft te doen, is genieten.

Meer inspiratie? Lees onze overige blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Drankenpakket Totaal

Het All-in Drankenpakket is € 15,- per persoon. Hiervoor krijgt u een ruime hoeveelheid drinken aangeleverd waarvan u onbeperkt gebruik mag maken tijdens uw barbecue of buffet. Alle ongeopende producten en statiegeld artikelen moeten retour. Voor € 15,- bent u dus geheel ontzorgd. We leveren voldoende drinken aan voor minimaal 3 uur. Heeft u meer nodig dan kunnen we dit overleg bijleveren.

Alles wordt gekoeld aangeleverd. Wilt u alles makkelijk koel houden: Huur een koelaanhanger of huur een koelkast!

Wij leveren hierbij voldoende glaswerk, bestaande uit frisdrank-, wijn- en Heineken bierglazen. En wij doen de afwas voor u!

Tegen een meerprijs van € 2,50 per persoon kan u Heineken bier van de tap krijgen! U krijgt een complete tap met toebehoren geleverd met daarbij natuurlijk voldoende Heineken fusten van 20 liter. Ook hier geldt, alles (gebruikt en niet gebruikt) gaat retour.

VANAF 20 PERSONEN EN ALLEEN IN COMBINATIE MET EEN BUFFET, BBQ OF UITGEBREIDE HAPJES