Waar ben je naar op zoek?

6 recepten voor stamppot

Het regent, het waait, de blaadjes verkleuren weer en vallen van de boom, de kastanjes, eikels en beukennootjes liggen weer op de grond en de kachel kan weer aan. Kortom; het is weer herfst!

Dat houdt in dat de tijd van de stamppotten ook weer is aangebroken. Heeeeerlijk, een bord zuurkool, hutspot, of boerenkool met een lekker stukje vlees (of zonder natuurlijk).

Unieke stamppotten

Maar ben je wel eens toe aan een andere stamppot dan de Hollandsche klassiekers? Of wil je een beetje afwisseling voor de herfst- / winterkost? Heb je dan wel eens aan zoete aardappels gedacht?

Wij geven jou graag een aantal tips voor andere stamppotten dan normaal 🙂

boerenkool stamppot

Wij geven je graag een aantal recepten!

#1. Stamppot boerenkool met Spaanse twist

Jawel, als basis de welbekende boerenkool met worst. Als toevoeging heb je nodig: een paprika, uien en een stukje chorizo worst.
De chorizo snijd je in plakken en die halveer je nog een keer. Vervolgens bak je de chorizo ongeveer 4-5 minuten. Haal de chorizo eruit en bak in het bakvet van de chorizo de paprika en ui ook ongeveer 4 minuten.

Is dat klaar? Voeg dan de chorizo en rookworst nog toe om deze weer op te warmen.

Als je de boerenkool gestampt hebt, voeg je de rest toe en heb je een heerlijke boerenkool met een Spaanse twist.

#2. Oosterse stamppot

Een stamppot met oosterse invloeden! Je hebt hiervoor nodig: paksoi, sesamzaad, kipfilet, ketjap, een rode peper en kokosmelk. De aardappels bereid je op de welbekende manier. Rooster de sesamzaadjes in een pan zonder olie of boter. Snijd de kipfilet in reepjes en bak deze, voeg op het laatst 4 eetlepels ketjap toe. Snijd de rode peper en bak deze in een wok, ongeveer 1 minuut. Voeg daarna de paksoi toe en verwarm ondertussen de kokosmelk in een steelpan.
Stamp de aardappelen en voeg de kokosmelk toe. Zo krijg je een lekkere puree. Schep de paksoi erdoor en serveer met kip en sesamzaad. Wil je een extra bite? Dan kun je nog cashewnoten toevoegen!

#3. Zoete hutspot

Een nieuwe draai aan een super Nederlands gerecht: de hutspot. Gebruik in plaats van gewone aardappelen eens zoete aardappelen. Dit geeft een heel andere smaakbeleving aan de hutspot die je gewend bent. En voeg je wel of geen bruine bonen toe?

aardappelen

#4. Vegetarische stamppot

In feite zijn alle stamppotten in een vegetarische variant te maken. Zo kun je de worst bijvoorbeeld altijd vervangen door een vleesvervanger zoals falafel, vegetarische hamburger of een kaasschnitzel.

#5. Stamppot met rucola

Veel mensen kennen rucola als een lekkere, pittige slasoort die ook goed gecombineerd kan worden met pasta. Maar verrassing: het kan ook met stamppot! Ook hier zijn veel verschillende varianten mee mogelijk.

Zo is er ook een variant met braadworsten, ui en Italiaanse kruiden. De aardappels kook je op de normale manier. Je bakt de braadworsten en wanneer deze klaar zijn, schuif je ze naar de zijkant van de pan. Vervolgens bak je de uien in het braadvet van de worsten. Voeg op het laatst de Italiaanse kruiden toe.

Als de aardappels gaar zijn, stamp je ze en maak je er in combinatie met het kookvocht een een puree van. Roer vervolgens de rucola erdoor en de uien en serveer met een braadworst.

#6. Italiaanse stamppot

Als laatste een Italiaanse variant op de stamppot. Hier gebruik je ook als basis gewoon de gekookte aardappelen die je stampt tot puree. We hebben nodig: ui, champignons, Italiaanse roerbakgroenten en kipfilet.

Bak de kipfilets rondom bruin en omwikkel ze met Parmaham en gaar ze vervolgens verder. Bak op het laatst de champignons mee. Snijd de ui en bak deze een minuut of twee en bak de roerbakgroente daarna een minuut of 4. Roer de groente door de puree en serveer met de kipfilet met Parmaham en champignons.

Stamppot voor grote groepen

Stamppot is over het algemeen gemakkelijk klaar te maken. Daarom leent zich dit gerecht ook perfect voor grotere gezelschappen.

Is er bijvoorbeeld een ledenavond bij de sportvereniging? Of een bijeenkomst waarbij eten gewenst is?

Wij bieden diverse varianten aan van een overheerlijk stamppotbuffet. Wat denk je bijvoorbeeld van goed gevulde gerechten zoals zuurkool, hutspot met klapstuk en boerenkool met ambachtelijke rookworsten, gehaktballen in de jus en uitgebakken spekjes en erg lekker: Oma’s hacheevlees!

Toch liever de bekende variant en geen zin om te koken?

Kijk dan eens naar onze maaltijd-dish met stamppot 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Drankenpakket Totaal

Het All-in Drankenpakket is € 15,- per persoon. Hiervoor krijgt u een ruime hoeveelheid drinken aangeleverd waarvan u onbeperkt gebruik mag maken tijdens uw barbecue of buffet. Alle ongeopende producten en statiegeld artikelen moeten retour. Voor € 15,- bent u dus geheel ontzorgd. We leveren voldoende drinken aan voor minimaal 3 uur. Heeft u meer nodig dan kunnen we dit overleg bijleveren.

Alles wordt gekoeld aangeleverd. Wilt u alles makkelijk koel houden: Huur een koelaanhanger of huur een koelkast!

Wij leveren hierbij voldoende glaswerk, bestaande uit frisdrank-, wijn- en Heineken bierglazen. En wij doen de afwas voor u!

Tegen een meerprijs van € 2,50 per persoon kan u Heineken bier van de tap krijgen! U krijgt een complete tap met toebehoren geleverd met daarbij natuurlijk voldoende Heineken fusten van 20 liter. Ook hier geldt, alles (gebruikt en niet gebruikt) gaat retour.

VANAF 20 PERSONEN EN ALLEEN IN COMBINATIE MET EEN BUFFET, BBQ OF UITGEBREIDE HAPJES