Hoe maak ik de perfecte biefstuk op de BBQ?
Slagerij van Guilik

🔥 Hoe maak ik de perfecte biefstuk op de BBQ?

Je kent het wel: de zon schijnt, de BBQ staat aan en dan ligt daar dat prachtige stuk biefstuk. Maar hoe zorg je dat ’ie niet verandert in een taaie schoenzool of nog rauw is van binnen? Goed nieuws: met een paar slimme stappen tover je jouw BBQ om tot een steak-restaurant in eigen tuin.

Of je nu een doorgewinterde grillmaster bent of pas net begint met barbecueën: deze tips helpen je keer op keer een perfecte biefstuk te bereiden.

1. Begin met goed vlees

Een goede biefstuk begint, natuurlijk, bij een goed stuk vlees. Kies voor kwaliteit: denk aan entrecote, ribeye of kogelbiefstuk. Let op de mooie vetdooradering (dat geeft smaak!) en vraag vooral advies aan je slager.

Op zoek naar grotere stukken BBQ-vlees voor als je écht wilt uitpakken? Kijk dan eens naar ons aanbod van grote stukken BBQ-vlees. Daar vind je onder andere steaks en picanha’s die ideaal zijn voor slow cooking op de BBQ. Voor de echte liefhebber!

2. Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Haal de biefstuk minstens een halfuur voor het grillen uit de koelkast. Koud vlees op een hete BBQ zorgt vaak voor ongelijkmatige garing. Door het vlees op temperatuur te laten komen, krijg je een mooier en consistenter resultaat.

3. Goed heet rooster

Zorg dat je rooster goed heet is voordat het vlees erop gaat. Een gietijzeren rooster is ideaal voor die mooie grillstrepen, maar wat je ook gebruikt: zorg voor directe hitte, dus leg het vlees boven de kolen of vlammen.

Even insmeren met een beetje olie, en dan: sisss . . . precies wat je wilt horen.

4. Grillen met aandacht

Leg de biefstuk op het hete rooster en geef ‘m de tijd om dicht te schroeien. Draai het vlees maar één keer om, dan blijft het sappiger. Voor een gemiddelde dikte kun je deze richtlijnen aanhouden:

Maar eerlijk is eerlijk: tijd is maar een ruwe schatting. Het echte geheim? De kerntemperatuur. Daarmee weet je zeker dat je vlees precies goed is. In ons blog over kerntemperatuur leggen we precies uit waarom dat zo belangrijk is en hoe je het meet.

5. De sleutel tot succes: kerntemperatuur

Gebruik een vleesthermometer om zeker te weten dat je biefstuk perfect gaar is.

 Prik in het midden van het vlees en haal de biefstuk net iets vóór de gewenste temperatuur van het vuur. Tijdens het rusten stijgt de temperatuur nog een paar graden.

6. Rust is een must

Laat je biefstuk minimaal 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dat klinkt misschien als een bijzaak, maar dit moment maakt echt verschil. De vleessappen verdelen zich opnieuw, waardoor je biefstuk nog sappiger wordt.

Wil je het helemaal afmaken? Leg er een klontje kruidenboter op tijdens het rusten. Smeltend geluk, noemen we dat 😊

7. En dan… genieten maar

Snijd de biefstuk haaks op de draad, dat zorgt voor een malsere beet. Serveer met wat grof zeezout, een salade of wat gegrilde groenten. Simpel, maar o-zo lekker.

Of je nu een etentje in de tuin geeft of gewoon op woensdagavond lekker wilt eten: een goede biefstuk van de BBQ stelt nooit teleur. Een koud drankje erbij maakt het helemaal af.

🥩 Tip van ons:

Wil je meerdere biefstukken tegelijk bereiden op een drukke BBQ-dag? Vraag gerust naar onze handige BBQ-pakketten of andere vleesopties die je alleen nog hoeft af te maken op de BBQ. Scheelt tijd, zonder in te leveren op smaak.

💡 Ook lekker op de BBQ:
Benieuwd hoe je ook kip of varkenshaas perfect bereidt op de barbecue? Bekijk dan ook onze andere BBQ-blogs vol handige tips:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Drankenpakket Totaal

Het All-in Drankenpakket is € 15,- per persoon. Hiervoor krijgt u een ruime hoeveelheid drinken aangeleverd waarvan u onbeperkt gebruik mag maken tijdens uw barbecue of buffet. Alle ongeopende producten en statiegeld artikelen moeten retour. Voor € 15,- bent u dus geheel ontzorgd. We leveren voldoende drinken aan voor minimaal 3 uur. Heeft u meer nodig dan kunnen we dit overleg bijleveren.

Alles wordt gekoeld aangeleverd. Wilt u alles makkelijk koel houden: Huur een koelaanhanger of huur een koelkast!

Wij leveren hierbij voldoende glaswerk, bestaande uit frisdrank-, wijn- en Heineken bierglazen. En wij doen de afwas voor u!

Tegen een meerprijs van € 2,50 per persoon kan u Heineken bier van de tap krijgen! U krijgt een complete tap met toebehoren geleverd met daarbij natuurlijk voldoende Heineken fusten van 20 liter. Ook hier geldt, alles (gebruikt en niet gebruikt) gaat retour.

VANAF 20 PERSONEN EN ALLEEN IN COMBINATIE MET EEN BUFFET, BBQ OF UITGEBREIDE HAPJES