Waar ben je naar op zoek?

Zin in knapperige groente van de BBQ?

Hoe gril je groenten
op de barbecue?

Slinger jij dit weekend de bbq weer aan? Denk er dan ook eens aan om je groenten op de bbq te grillen. En we snappen dat dit niet het eerste is wat in je opkomt, maar het is onwijs lekker. Dus zeker het proberen waard! Door je groenten te grillen op de bbq, worden ze namelijk zoet en lekker knapperig én bovendien zoetsappig.

Denk aan paprika, aubergine, courgette of wortelen. Giet er een fijne dressing over en het smullen kan beginnen. Maar hoe kun jij je groenten nou goed bereiden op de bbq zonder dat het een smurrie of zwartgeblakerd goedje wordt? Wij hebben wat tips voor je om te zorgen dat jij op de juiste manier groenten grilt op de barbecue!

Een paar tips voor het grillen van de groente op de BBQ

Maak de groente goed schoon!

Het begint allemaal bij het schoonmaken. Je wilt natuurlijk niet dat er nog zand tussen je groenten zit als je het gaat opeten. Spoel alles daarom grondig af met lauw water. Zo weet jij zeker dat de groenten zandvrij zijn. Maak de groenten vervolgens goed droog met bijvoorbeeld een theedoek of keukenrol. Natte groente grillen is geen succes. En bovendien wordt het dan nooit knapperig, maar eerder een smoothie. En we gaan natuurlijk voor die geweldige smaak van knapperige, zoete groente!

Groenten snijden

Het begint allemaal bij het schoonmaken. Je wilt natuurlijk niet dat er nog zand tussen je groenten zit als je het gaat opeten. Spoel alles daarom grondig af met lauw water.

Zo weet jij zeker dat de groenten zandvrij zijn. Maak de groenten vervolgens goed droog met bijvoorbeeld een theedoek of keukenrol.

Natte groente grillen is geen succes. En bovendien wordt het dan nooit knapperig, maar eerder een smoothie. En we gaan natuurlijk voor die geweldige smaak van knapperige, zoete groente!

Insmeren voor het verbranden

Insmeren om verbranding tegen te gaan. Wij doen het natuurlijk ook als we gaan bakken in de zon! De groenten op de barbecue hebben ook bescherming nodig, maar dan tegen hitte. Barbecueën doen we natuurlijk op hoge temperaturen.

En dit kan ervoor zorgen dat groenten snel aanbranden. Dat wil je natuurlijk niet. Smeer de groentes daarom altijd in met een beetje olijfolie of bakboter. Zo zorg je dat de buitenkant niet snel zwart wordt. En als je toch aan het smeren bent, gooi wat fijne kruiden of zout door de olijfolie voor de perfecte smaakbeleving.

Gereedmaken van de barbecue

Heb jij bovenstaande stappen doorgelopen? Dan is het tijd om de barbecue klaar te maken. Heb je een houtskool barbecue? Zorg dan dat de houtskooltjes goed verdeeld zijn, zodat het overal even warm wordt. Daarnaast is het belangrijk dat het rooster goed schoon is. Gebruik hiervoor een staalborstel en wat afwasmiddel. Zo krijg je de plaat weer spik en span. Wil je het rooster echt roestvrij? Pak dan nog even een keukenpapiertje met wat olijfolie en veeg over het rooster net zolang totdat het papier niet meer zwart wordt. Je rooster is nu echt echt schoon! Je leest al onze tips voor het schoonmaken van het rooster hier.

Tijd voor het grillen

Tijd om je groentes lekker te grillen. Een tip van ons is: grill de groenten tegelijk. Dus pak bijvoorbeeld eerst alle paprika en daarna alle aubergines. Zo voorkom je dat de ene groente wel gaar is en de andere niet. Bovendien past waarschijnlijk toch niet alles tegelijk op het rooster.

Wanneer zijn de groenten goed? Nou als je er heel makkelijk een vork in kunt prikken.
En bij de ene groente kost dit 45 minuten terwijl de andere al binnen 10 minuutjes gaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *