Waar ben je naar op zoek?

Geen stamppot zonder goed stuk vlees

Wat is lekker vlees
bij stamppot?

Als de zomer voorbij is, we niet meer mogen genieten van heerlijke zomeravonden. Het vroeger donker wordt en de winterjassen weer uit de kast mogen. Dan is het weer stamppotten tijd! En bij stamppot hoort natuurlijk een goed stuk vlees met verse jus. Maar welk stuk vlees is nou écht lekker bij stamppot? We zetten de lekkerste vlees toppers voor je op een rij.

De bal gehakt

Een stamppot is geen stamppot zonder een traditioneel gemaakte gehaktbal in verse jus. Zo’n eentje die oma vroeger altijd maakte. Haal jij jouw gehaktballen in de supermarkt of vers bij de slager? Of ga je ze zelf maken?

Een lekkere gehaktbal maak je eigenlijk heel eenvoudig zelf. Je neemt wat half om half gehakt, snippert een ui, voegt een ei toe, beetje ketchup, wat gehaktkruiden en paneermeel en vervolgens meng je alles lekker door elkaar. Even een half uurtje laten rusten en draai vervolgens mooie ronde ballen. Bak ze om en om in ongeveer 25 minuten goudbruin in een pan, en klaar is kees.

Slagers rookworst

De één geeft de voorkeur aan een gehaktbal, de ander aan een rookworst. Je kunt natuurlijk kiezen voor een rookworst van de supermarkt of… je gaat voor een ambachtelijke rookworst van de slager.

De rookworst is eigenlijk een echte klassieker! En bovendien niet alleen lekker bij boerenkool, maar ook bij hutspot, zuurkool of preistamppot.

Als je jouw rookworsten vers bij de slager koopt, bereid deze dan op de juiste manier. Laat de rookworsten 20 tot 25 minuten garen in warm niet kokend water. Let goed op dat het water echt niet kookt.

Door kokend water kan het velletje van de worst knappen en gaan de heerlijke sappen verloren. Leg de worsten na het garen even onder een folie, zodat de sappen zich goed kunnen verspreiden. Na een minuut of 10-15 in (grove) stukken snijden en het smullen kan beginnen. En vergeet de mosterd niet he?! (tenminste als jij een mosterd liefhebber bent 🙂 )

In onze slagerijen hebben wij verse rookworsten, zowel grof als fijn. Want met een slagersrookworst maak je één groot feest van jouw stamppot.

Sucadelappen

Bij de meesten misschien beter bekend als ‘draadjesvlees’ of ‘stoofvlees’. Een stuk vlees dat echt hoort bij de stamppot tijd. Het doet ons altijd denken aan iets wat ‘oma vroeger maakte’. Sucadelappen zijn heerlijk bij bijvoorbeeld hutspot. Toch wordt er niet vaak voor deze vleessoort gekozen. Dit komt mede door de lange bereidingstijd van het vlees. Want zoals je wel zult weten, zijn sucadelappen niet binnen een uurtje klaar.

Maar dit moet geen reden zijn om dit heerlijke vlees niet te serveren.

Tip van ons: bereid je sucadelappen een dag van te voren. Dan hoef je de dag zelf nog maar heel eventjes in de keuken te staan. Je maakt de dag zelf de stamppot en warmt de sucadelappen nog eventjes op. En eerlijk is eerlijk, een dag later zijn ze nóg lekkerder.

Kipfilet

En wat dacht je van een stamppot met stukjes kipfilet? Loopt het water je al in de mond? Je denkt misschien: stamppot met kipfilet, hoe dan? Kipfilet is niet alleen lekker bij rijst, wraps of pasta. Maar is ook erg lekker om toe te voegen aan een stamppot.

Wat dacht je van een stamppot met spinazie en kipfilet? Of prei stamppot met kip? Als je een beetje zoekt op Google, kun je genoeg leuke stamppot gerechten vinden met kip.

Wij hebben een recept voor je met een oosters tintje, niet al te pittig. En zelfs al ben je geen keukenprins(es), dit gerecht kan ook jij maken. Het lekkerste recept voor stamppot met kipfilet vind je hier.

Braadworst

Ben je een echte worst liefhebber? En wil je eens wat anders dan een ‘standaard’ rookworst bij de stamppot serveren? Stamppot is ook erg lekker met een Duitse braadworst. Een braadworst is net even wat pittiger dan ‘gewone rookworst’. Het geeft daarom ook net wat meer smaak.

Een braadworst is vooral lekker bij de echte klassieke stamppotten, zoals boerenkool of stamppot rauwe andijvie. Maar zeker ook heerlijk bij de net even minder traditionele stamppotten, zoals stamppot appel-spruit, stamppot snijboon of broccoli stamppot.

Zelf zijn we enorm fan van een rodekool stamppot met braadworst. Een stamppot die je gewoon een keer gemaakt moet hebben 🙂

Tip: op de website van allerhande kun je hele leuke en lekkere stamppot variaties vinden. De meeste recepten zijn eenvoudig in korte tijd klaar te maken. En je doet ook nog inspiratie op voor eigen variaties. Mocht je zelf een leuk recept hebben, laat het ons dan weten in de reactie hé 😉

Speklap

De speklap, hoe kunnen we die nou vergeten! Een speklap is goed te serveren bij verschillende stamppotten. Neem bijvoorbeeld hutspot, andijvie stamppot, maar ook bij een lekkere rodekool stamppot. Je kunt speklappen op vele manieren bereiden, maar het lekkerst vinden wij hem toch wel als hij een beetje knapperig gebakken is.

Hoe je dat doet? Dep de speklappen voordat je ze gaat bakken even af met wat keukenpapier. Bak de speklap vervolgens 20 minuutjes op niet al te hoog vuur. Keer ze af en toe even om, en je zult zien dat ze vanzelf lekker knapperig worden!

Pepersteak

Tot slot een pepersteak. Niet echt een stuk vlees dat je snel verwacht bij een stamppot, maar zeker het proberen waard. Een stamppot met pepersteak is pas écht anders! Oer Hollandse pot met een culinair tintje zeg maar.

Een pepersteak is vooral goed te combineren met een frisse stamppot met bijvoorbeeld wortel of spinazie. Witlof is overigens ook een echte aanrader.

Het lekkerst is om de pepersteak te grillen in een grillpan. Gril de buitenkanten om en om bruin in ongeveer 4 minuten en zorg dat de binnenkant rosé kleurig is. Bak de laatste minuut nog lekker wat uiringen mee en serveer hem samen met je stamppot.

biefstuk bereiden op de bbq

6 opmerkingen

  1. Hoi Sarah, Bedankt voor je reactie. Dat is inderdaad een hele goeie! Wij gaan de speklap direct toevoegen :).
  2. Vroeger hadden we een mager spek bij de stamppot, helaas weten we de naam niet meer. Kunt U ons misschien hiermee helpen ?
  3. Is dit misschien zuurkool spek geweest, of anders een stukje mager rookspek?
  4. Wij waren als kind geen fan van klapstuk, dus mijn moeder maakte goulash bij de hutspot. Vlees en jus in een.
  5. Ik mag eigenlijk alles op dit lijstje graag eten. Mijn vrouw doet ook altijd een zakje spekjes door de stampot, is ook erg lekker. Ribbetjes uit de oven gaat vind ik ook erg goed bij boerenkool. En slavinkjes en een varkenskarbonade wil je ook niet vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Drankenpakket Totaal

Het All-in Drankenpakket is € 15,- per persoon. Hiervoor krijgt u een ruime hoeveelheid drinken aangeleverd waarvan u onbeperkt gebruik mag maken tijdens uw barbecue of buffet. Alle ongeopende producten en statiegeld artikelen moeten retour. Voor € 15,- bent u dus geheel ontzorgd. We leveren voldoende drinken aan voor minimaal 3 uur. Heeft u meer nodig dan kunnen we dit overleg bijleveren.

Alles wordt gekoeld aangeleverd. Wilt u alles makkelijk koel houden: Huur een koelaanhanger of huur een koelkast!

Wij leveren hierbij voldoende glaswerk, bestaande uit frisdrank-, wijn- en Heineken bierglazen. En wij doen de afwas voor u!

Tegen een meerprijs van € 2,50 per persoon kan u Heineken bier van de tap krijgen! U krijgt een complete tap met toebehoren geleverd met daarbij natuurlijk voldoende Heineken fusten van 20 liter. Ook hier geldt, alles (gebruikt en niet gebruikt) gaat retour.

VANAF 20 PERSONEN EN ALLEEN IN COMBINATIE MET EEN BUFFET, BBQ OF UITGEBREIDE HAPJES