Iedere avond weer een gezonde maaltijd op tafel zetten valt niet altijd mee. Soms ben je inspiratieloos of heb je weinig tijd. En wat is nou eigenlijk gezond? Zo pak je het aan! En we verklappen alvast: een toetje of kant-en-klare maaltijd kan best!
Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de Schijf van Vijf. Een schijf met vijf vakken, opgesteld door het Voedingscentrum. Maar kén je ‘m ook echt? De vakverdeling is als volgt:
Stel je jouw maaltijd samen met producten uit de verschillende vakken, dan zit je helemaal goed. Variatie en afwisseling is daarbij belangrijk. Hoe gevarieerder jouw dieet, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnen krijgt.
Vlees valt in vak 3, hierin zitten producten met veel eiwit. Elk product heeft daarnaast z’n eigen voordelen. Door vis te eten verlaag je bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten, peulvruchten helpen je bloedvaten gezond te houden en vlees en ei bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12. Vitamine B12 is goed voor bloed en zenuwen.
Hoe wissel je deze producten nou het beste af? Een mogelijke weekindeling:
Maandag: vis
Dinsdag: rund- of varkensvlees
Woensdag: peulvruchten
Donderdag: kip of ander gevogelte
Vrijdag: rund-of varkensvlees
Zaterdag: noten
Zondag: kip of ander gevogelte
Het Voedingscentrum adviseert om met name onbewerkt vlees te eten, zoals kipfilets, kipdrumsticks, kalkoenfilets, (extra) mager rundergehakt, biefstukken, magere runderlappen, sukadelappen, varkenshaasjes, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, varkensschouderkarbonades, hamlappen en mager lamsvlees.
En laat onbewerkt vlees nou net dé specialiteit zijn van de échte slager! Bij Slagerij van Guilik wordt het vlees iedere dag vers bereidt. Vlees in z’n meest pure vorm. Aan onbewerkt vlees zijn geen extra bewerkingen of toevoegingen zoals conserveringsmiddelen gedaan, het is daarom beter voor je gezondheid.
Informeer bij Slagerij van Guilik naar de mogelijkheden. Neem contact op of kom langs in onze slagerij in Zwolle, Loosdrecht of Hattem.
Je hebt genoeg gegeten, maar een toetje… dat gaat er nog wel in! Herkenbaar? Dat moet haast wel. Vrijwel iedereen heeft een ‘toetjesmaag’. Dat zit zo: wanneer je veel hebt gegeten van een bepaalde smaak krijg je steeds minder behoefte om er nog meer van te eten. Je zit ‘vol’.
Een dessert daarentegen smaakt over het algemeen heel anders en dus worden je zintuigen opnieuw geprikkeld. Als je alleen al dénkt aan een toetje maakt je lichaam zich klaar en is er volgens je brein nog prima ruimte in de maag. Dit heeft natuurlijk ook een nadeel; je eet dan wellicht veel meer dan nodig is. Niet goed voor de lijn, want toetjes zijn over het algemeen zoeter dan de maaltijd. Ga daarom voor een ‘gezond’ toetje.
Het Voedingscentrum geeft de volgende opties:
Dat kan! Kant-en-klaar maaltijden hebben misschien het imago ongezond te zijn, maar dat geldt niet voor de kant-en-klaar maaltijden van Slagerij van Guilik. Onze kant-en-klaar maaltijden zijn huisgemaakt en dagvers. Naast het lekkerste vlees, geniet je ook van b.v. pasta of aardappels en altijd een flinke portie groente.
Wanneer je jouw kant-en-klaar maaltijd bestelt bij de échte slager zet je zonder al te veel moeite een heerlijke (en dus gezonde!) maaltijd op tafel. Zo begin je na een lange werkdag toch met een voldaan én goed gevoel aan je avond.
Laat jouw gezonde kant-en-klaar maaltijd gemakkelijk thuisbezorgen of haal ‘m af in onze slagerijen in de Boni Supermarkten. Deze vind je in Zwolle, Loosdrecht en Hattem. Bekijk hier ons assortiment kant-en-klaar maaltijden
Slagerij Van Guilik B.V.
Duurzaamheidstraat 19c
8094 SC | Hattemerbroek