Slagerij van Guilik

Waar ben je naar op zoek?

Zo creëer jij een luxe tafel met kerst

Dek de tafel als een pro en serveer vlees van de échte slager!

Ben jij dit jaar de host van het kerstdiner en wil je eens flink uitpakken? Dat is gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Als je weet hoe je een kersttafel stijlvol dekt én versiert, ben je al op de helft. Lekker eten erbij en klaar is kees!

Wij helpen je een eindje op weg met een stappenplan voor een luxe tafel met kerst.

Stappenplan luxe tafel dekken
met kerst volgens etiquette

1.   Begin met het tafellaken, bijvoorbeeld een mooie van linnen of katoen. Laat deze aan alle kanten ongeveer 15 cm over de rand hangen. Hieronder kun je een onderlaken of molton neerleggen, zodat het tafellaken niet verschuift. Ook zorgt dit voor wat demping van de geluiden.

2.   Vervolgens zet je de borden neer, uiteraard recht voor de stoelen. Hou er rekening mee dat elke gast ongeveer 50 cm nodig heeft om goed te kunnen bewegen, dus plaats ze niet te dicht naast elkaar. Je begint met het onderbord (ongeveer 2 cm van de tafelrand) en legt daar een mooi servet op.
Daarna stapel je de borden van groot naar klein. Het onderbord heeft alleen een sierfunctie. Links van de borden zet je nog een klein broodbordje neer. Het botermesje leg je daarop rechts, evenwijdig aan de rest van het bestek.

3.   Het bestek… Hoe zat dat ook alweer met de volgorde? Heel easy: het bestek gebruik je altijd van buiten naar binnen, dus pas dit aan op de gangen én wat er geserveerd wordt. De onderkant van het bestek moet op één lijn liggen met het onderbord.
Messen liggen rechts van het bord en wijzen met de snijrand naar het bord toe. Ook rechts liggen de lepels. Vorken liggen links. Het dessertbestek ligt horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst met de bolle kant naar links, het vorkje met de bovenkant naar rechts. Zo kun je dit bestek na het hoofdgerecht gemakkelijk naast het bord schuiven.

4.   De glazen staan aan de rechterkant van het bord. Bovenaan het waterglas, daarna het rode wijnglas en tot slot het witte wijnglas. Je bouwt eigenlijk een trappetje, rechts naar beneden. Serveer je champagne? Dan komt dit glas nog voor het waterglas te staan, dus bovenaan links. Wist je trouwens dat Slagerij van Guilik naast het beste vlees en de lekkerste hapjes ook drankjes mee kan leveren bij catering op locatie?

5.   In een informele setting kun je prima een mooie waterfles, waterkan of fles wijn op tafel zetten. Officieel is het mooier om ze bijvoorbeeld op een tafeltje apart van de eettafel te plaatsen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld warmhoudbakken voor het eten. Heb je bijvoorbeeld een kerstbuffet besteld? Zet deze dan niet in het midden op tafel, maar plaats ze apart. Wel zo chique.

En dan de aankleding!

Dit kun je zo gek maken als je wilt. Ga je voor minimalistisch luxe of voor ‘over the top’ feestelijk? Dat is aan jou. Zorg altijd voor een persoonlijk tintje. Waar je onder andere aan kunt denken:

Tot slot: het beste vlees van de échte slager mag natuurlijk niet ontbreken op zo’n avond.
Bestel bijvoorbeeld een luxe beenham of rollade of ga voor een compleet kerstbuffet.

Dus haal je mooiste servies uit de kast en maak er een feestelijk diner van! En voel je je niet comfortabel bij al die etiquette?
Dan gooi je ze lekker aan de kant en dek je een tafel, waarbij jij je fijn voelt. In zo’n geval voel jij je waarschijnlijk helemaal in je element met een gezellige gourmetavond. Ook daar hebben wij een prachtig pakket voor.
Fijn feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Drankenpakket Totaal

Het All-in Drankenpakket is € 15,- per persoon. Hiervoor krijgt u een ruime hoeveelheid drinken aangeleverd waarvan u onbeperkt gebruik mag maken tijdens uw barbecue of buffet. Alle ongeopende producten en statiegeld artikelen moeten retour. Voor € 15,- bent u dus geheel ontzorgd. We leveren voldoende drinken aan voor minimaal 3 uur. Heeft u meer nodig dan kunnen we dit overleg bijleveren.

Alles wordt gekoeld aangeleverd. Wilt u alles makkelijk koel houden: Huur een koelaanhanger of huur een koelkast!

Wij leveren hierbij voldoende glaswerk, bestaande uit frisdrank-, wijn- en Heineken bierglazen. En wij doen de afwas voor u!

Tegen een meerprijs van € 2,50 per persoon kan u Heineken bier van de tap krijgen! U krijgt een complete tap met toebehoren geleverd met daarbij natuurlijk voldoende Heineken fusten van 20 liter. Ook hier geldt, alles (gebruikt en niet gebruikt) gaat retour.

VANAF 20 PERSONEN EN ALLEEN IN COMBINATIE MET EEN BUFFET, BBQ OF UITGEBREIDE HAPJES